Hoe verbeter je het gedrag van je paard tijdens de voedertijd

Paardenproblemen verbeteren tijdens de voedertijd

- een paardentrainingsartikel door Linda Parelli
 

Er is een veilige manier om alles met paarden te doen. Hoe meer je leert over paardenproblemen, hoe beter je situaties kan analyseren voordat er iets misgaat en weet wat je eraan moet doen - hoe meer veiligheid en succes je zal hebben.

Voedertijd kan emotioneel en dominant gedrag naar boven brengen in paarden. In de kudde gaan de zwaarste gevechten vaak over wie eerst mag eten of drinken. Zelfs als je paard niet bij andere paarden leeft, is dit gedrag nog steeds een groot deel van zijn instinct. Je kan je paard dezelfde dominante gedragingen bij jou zien uiten.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende gedragingen:

- oren achteruit
- je probren aanvallen of trappen naar you
- trappelen, hoofd omhoog gooien, krabben en andere uitingen van ongeduld
- agressief gedrag naar andere paarden
- angstigheid

De meeste van deze gedragingen worden eigenlijk veroorzaakt doordat mensen zich aan regelmatige voedingstijden houden en paarden toestaan om naar hun eten te sprinten voordat ze daartoe uitgenodigd zijn.
De volgende informatie is bedoeld om je te leren hoe je deze patronen kan veranderen en zo je paard zijn gedrag kan hervormen... en niet te vergeten om jouw veiligheid te waarborgen!
 

Algemene voedingsbeginselen

Voer niet op exact dezelfde tijd elke dag
Voorzie een tijdsspanne van twee uur voor het voederen (vb tussen 17u en 19u). Paarden leren gewoontes bijzonder snel aan. Als je systhematisch dezelfde voedertijden aanhoudt elke dag,  zal je je paard leren om veeleisend, ongeduldig en emotioneel te worden wanneer je eens te laat bent.

Maak een 'sweet spot' (= een plaats waar je paard graag is, waar leuke dingen gebeuren)
Voer je paard op de plaats waarvan je wil dat hij zich ertoe aangetrokken voelt, zoals vb de poort. Sommige mensen maken hun voederplaats in paddocks die een heel eind weg zijn van de poort. Je wil dat de poort een 'sweet spot' is, en niet alleen de plaats waar ze je zien verschijnen als je hen komt halen voor allerlei andere redenen... Zorg voor voldoende ruimte tussen de paarden als je een hele groep ineens eten geeft.

Vermijd gevechten tussen paarden
Het is natuurlijk voor paarden om dominantiespelletjes te spelen over dingen zoals voedsel en water. Help ruzies te vermijden door het dominante paard eerst te voeren en veel ruimte te voorzien tussen de voederemmers - een minimum van drie paardenlengtes. Zorg ervoor dat een paard nooit gevoerd wordt in een hoek waar hij vast kan komen te zitten.

Zorg voor een geconditioneerde respons
Leer je paard een uitroep of gefluit voor elke keer wanneer je arriveert om te voeren of wanneer je je paard komt halen om te spelen. Dit heet een "geconditioneerde respons". Je wilt een gewoonte in je paarden programmeren om naar jou toe te komen wanneer je roept/fluit.
Laat paarden je niet pushen wanneer ze bij je toekomen. Zorg dat je niet tussen twee paarden terecht komt die in een dominantiegevecht zitten tijdens voedertijd.

Geef paarden toestemming om te eten
De eerste keren draag je misschien best je carrot stick bij je zodat je de paarden uit je buurt kan houden. Vraag hen dan om te wachten tot jij hen uitnodigt om te eten door te glimlachen en weg te wandelen. Omdat je er aan werkt om het 'dominante paard' te worden moet je hetzelfde gedrag als dominante paarden aannemen tijdens de voedertijd: "achteruit tot ik je toestemming geef om te eten!"

Maak je paard niet prikkelbaar
In de beginfases van het leren van de Parelli methode en het voeren van je paard laat je je paard met rust wanneer hij begint te eten. Eten en drinken zijn momenten wwarop paarden de grootste neiging hebben om hun dominantie te doen gelden, je wilt dus geen potentiële problemen veroorzaken nu.
Wanneer je je paard toestaat om te komen eten, glimlach en vertrek. Het is belangrijk dat je paard dit ritueel verstaat en zich realiseert dat hij niet het dominante paard is, wat vooral tijdens de voedertijd getest wordt. Alleen dan zal het veilig zijn om het te strelen of knuffelen terwijl hij eet.

 

Het originele artikel (English) vind je terug op onderstaande link:
http://www.parelli.com/how-to-improve-horse-behavior-at-feeding-time.html