Basisprincipes

De drie wetten van Parelli

Wet 1. De relatie komt op de eerste plaats

Wet 2. Eerst de basis, dan de specialisatie

Wet 3. Blijf jezelf verbeteren

 

De vier ‘Savvy’s’

1. On Line: we beginnen met grondwerk aan een leidtouw, later aan langere touwen en aan de lange teugels. Hier leg je de basis voor alle ‘goede manieren’ die het paard moet hebben (verzorging, hoefsmid, dierenarts, opzadelen enz.).

2. Liberty: grondwerk in vrijheid, van het simpele ‘hoe vang ik mijn paard op de wei’ tot de mooiste dans tussen mens en paard

3. Freestyle ofwel het rijden zonder contact op de teugels, gaande van basisvaardigheden voor een veilige buitenrit tot rijden zonder hoofdstel. Jij leert rijden op je focus en je paard leert reageren op je zit en benen.

4. Finesse, rijden met contact op de teugels wat bevoorbeeld tot dressuur of jumping leidt.

 

De 4 sleutels (the four keys):

1. Relatie
De relatie tussen jou en je paard is de basis van de Parelli methode en die relatie moet op de eerste plaats komen in alles wat je doet met je paard.

2. Begrip
Begrijpen dat een paard een vluchtdier is en dat bijna alles wat ze doen gebaseerd is op instinct. Leren om de wereld door de ogen van je paard te zien. Dit houd ook in dat je je afvraagt wat zijn voordeel is als je hem iets vraagt.
De persoonlijkheid en karakter eigenschappen van je paard kennen en herkennen zodat je op de meest effectieve manier met hem kunt communiceren. In Parelli noemen we dit Horsenalities ®.
Veel van de Parelli methode is gebaseerd op het kennen en herkennen van de persoonlijkheid van je paard, zowel zijn positieve als negatieve eigenschappen. De Horsenalitie® van je paard leert je hoe je je paard kunt leren 'lezen' en hoe je de strategieën kunt toepassen, die passen bij bepaald gedrag, om succesvol te zijn.

3. Communicatie
Relaties zijn gebaseerd op begrip en communicatie. Om een goede relatie met je paard te hebben, is het belangrijk dat je hem begrijpt en met hem kan communiceren. Met behulp van Parelli leer je met je paard communiceren zoals paarden dat onderling ook doen met elkaar. Pat Parelli heeft jaren besteed aan het observeren van communicatiesystemen, hoe relaties worden gevormd en hoe vertrouwen en leiderschap worden ontwikkeld. Hij vertaalde dat voor de mensen eenvoudig naar de 7 games®, de 7 spelletjes (want dat is wat aparden doen met elkaar, ze spelen!).  De 7 games leert mensen hoe ze kunnen communiceren en een relatie kunnen aangaan met hun paard, door het gebruik van hun natuurlijke taal.

4. Vertrouwen
Paarden zijn kuddedieren en daarom van nature gewend om een leider te volgen. Parelli leert je de geheimen om je als vertrouwenswaardige leider op te kunnen stellen zodat je paard zich veilig bij je voelt en met plezier doet wat je vraagt. Vertrouwen wordt opgebouwt door verschillende dingen waaronder
- de relatie voorop stellen
- leren te commniceren in de natuurlijke taal van het paard
- je paard leren hoe hij kalm en veilig kan blijven bij (al dan niet echt) gevaar
- zorgen dat de relatie goed is vanaf de grond voor je het probeert vanopf zijn rug

De 7 Spelletjes leren je niet alleen om met je paard te communiceren, maar zijn ook belangrijk voor het opbouwen van vertrouwen in de mens-paard relatie.

 

De 7 Spelletjes (the seven games)

1. Friendly game (vriendelijk)
Friendly game met jou: leuke dingen doen! Knuffelen, gaan grazen, kriebelen, samen rustig in de paddock zitten, ...
Friendly game met de omgeving: desensitisatie voor je werkmateriaal zoals touwen en carrotstick, zadel, hoefsmid, maar ook de buitenwereld, zoals paraplu's, plastic zakken, een grote bal, tractor, ... de lijst is eindeloos. Hoe meer 'enge' dingen een paard kent, hoe minder eng ze worden.
Heel belangrijk bij de friendly game: Rythm, Relaxation, Retreat . Dus ritme gebruiken, streven naar de relaxatie van je paard en véél terugtrekken. Ritme maakt de dingen voorspelbaar voor je paard. En dingen die van hem weggaan zijn opeens ook veel minder eng.

2. Porcupine game (stekelvarken)
Wijken voor druk, constante druk die zo licht mogelijk begint en langzaam duidelijker wordt tot zoveel als nodig (maar als je op een andere manier de zaak voor je paard kan verduidelijken, dan graag natuurlijk). Let op 'actieve lichaamstaal', voordien en nadien weer relax en friendly game. Je leert je paard te wijken voor jouw druk en zo uit je persoonlijke ruimte te blijven.

3. Driving game (drijven)
Wijken voor suggestie van druk (je raakt je paard dus niet aan!), ook weer zo licht als mogelijk, zo duidelijk als nodig, langzaam opdrijvend, let op 'actieve' lichaamstaal, voordien en nadien weer relax en friendly game

4. Yo-yo game (jo-jo)
Achteruit tot eind van de lijn, en weer terug. Balans tussen voorwaarts en stop/achterwaarts, tussen 'drive' en 'draw' (aantrekkingskracht).

5. Circling game (cirkel)
Stuur hem op de cirkel, laat hem lopen (niet de hele tijd "draf-draf-draf-raf"", laat hem zelf verantwoordleijk zijn voor zijn cirkel) en haal hem weer terug.

6. Sideways game (zijwaarts)
Combinatie van voorhand opzij, achterhand opzij, en ga niet vooruit (in het begin door tegen omheining te staan)

7. Squeeze game (ertussen persen)
Met alles wat je vindt: tussen een poort, tussen een hekje, in de trailer, tussen jou en de omheining, ... Alles wat een nauwe opening veroorzaakt is lastig voor een paard.

 

De 7 sleutels tot succes (the seven keys to succes)

1. Houding

2. Kennis

3. Materiaal

4. Tijd

5. Techniek

6. Fantasie

7. Ondersteuning

 

De 8 principes (the eight principles)

1. Horsemanship is natuurlijk (paard en mens vullen elkaar aan)

2. Maak geen veronderstellingen, leer je paard geen veronderstellingen

3. Communicatie = twee of meer individuen die een idee delen en begrijpen

4. Mens en paard hebben 8 verantwoordelijkheden, elk 4 verantwoordelijkheden

   Mens:                                                                             Paard:

   gedraag je als partner (niet als roofdier)                     gedraag je als partner (niet als prooi/vluchtdier)

   onafhankelijke zit, onafhankelijke voeten                   behoud je gang

   denk als een paard                                                            behoud je richting

   gebruik de natuurlijke kracht van focus                      kijk waar je loopt

5. De attitude van rechtvaardigheid is effectief (gebruik fases)

6. Lichaamstaal is de universele taal

7. Mensen leren van paarden, paarden leren van mensen

8. Principes, je doel, en tijd helpen je iets aan te leren